Przepis i sposób przygotowania na: Spanakopita
Kroki postępowania
![Krok 1 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita1-2.jpg)
![Krok 2 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita2-2.jpg)
![Krok 3 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita3-2.jpg)
![Krok 4 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita4-2.jpg)
![Krok 5 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita5-2.jpg)
![Krok 6 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita6-2.jpg)
![Krok 7 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita7-2.jpg)
![Krok 8 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita8-2.jpg)
![Krok 9 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita9-2.jpg)
![Krok 10 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita10-2.jpg)
![Krok 11 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita11-2.jpg)
![Krok 12 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita12-2.jpg)
![Krok 13 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita13-2.jpg)
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Na spodzie blaszki ułożyć wzdłuż 3 arkusze. Pierwszy i ostatni powinny tworzyć luźno zwisający kilkucentymetrowy brzeg, a środkowy wypełniać całe wnętrze. Czyli każdy następny arkusz powinien najeżdżać na poprzedni. 1 arkusz znów wyłożyć na środku (gwoli prawdy ten arkusik wylądował jako pierwszy na samym spodzie, ale łatwiej mi było to tak opisać ;) - bo w tym wszystkim to to jest najtrudniejsze). 2 kolejne ułożyć w poprzek tak, aby lekko zachodziły na siebie na środku. W tym momencie ze wszystkich stron powinniśmy mieć nadmiar ciasta.
![Krok 14 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita14-2.jpg)
![Krok 15 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita15-2.jpg)
![Krok 16 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita16-2.jpg)
![Krok 17 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita17-2.jpg)
![Krok 18 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita18-2.jpg)
![Krok 19 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita19-2.jpg)
![Krok 20 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita20-2.jpg)
Wersja z ciastem francuskim:
Zamiast masła potrzebne będzie jeszcze 1 jajko.
Nagrzać piekarnik do 200°C.
Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąty nieco większe niźli forma. Oddzielić żółtko od białka. Odrobinę białka roztrzepać widelcem. Na wyłożonej pergaminem blaszce rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i posmarować białkiem. Wyłożyć nadzienie, przykryć kolejnym arkuszem ciasta, wpychając delikatnie brzegi do środka, tuż obok krawędzi formy. Nakłuć powierzchnię widelcem i posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną białka. Piec 35-40 minut na złoty kolor.
![Krok 21 - Spanakopita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/spanakopita21-2.jpg)