Przepis i sposób przygotowania na: Spring rollsy warzywne z sosem paprykowo-ziołowym
albo smażymy na masełku ok 5 min ,do wyboru . Mają być lekko twardawe.
Studzimy i kroimy w kawałki ok 1 cm .
Cukinię młodą myjemy i kroimy w kosteczkę ( ma mało pestek można jeść na surowo )
Cebulkę obieramy i szatkujemy w piórka , dodajemy do cukinii.
Sałaty myjemy i rwiemy na drobne kawałeczki ,dodajemy do pozostałych składników .
Ser wędzony wystaczy pokroić na 1 cm kawałeczki .
Natkę i seler szatkujemy .
Pora kroimy w pół talarki .
Wszytskie składniki mieszamy .
Papier ryżowy układamy na desce , którą polewamy wodą w tym czasie sporą porcję
układamy na środku koła , gdy zmiękną zwijamy jak krokiety .
Odtsawiamy do wysuszenia się papieru ryżowego .
W tym czasie robimy sos sałatkowy Prymat , wlewamy do wąskiego naczynia i ustawiamy na stole
Każdy spring rolls pzrecinamy na pół i układamy na talerzach .
Sos można łyżeczką wlewać do srodka , lub po prostu moczyć w nim i zjadać ;)
Świetna przekąska na imprezę , lekka , dietetyczna ;)