Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Steki jagnięce klasyczne

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

steki jagnięce 6 sztuk
oliwa 0,5 szklanki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
wino białe wytrawne 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Steki jagnięce klasyczne

Do tego przepisu użyłam jagnięcych T-bone steków, ale może być też inny fragment jagnięciny.

Marynata - czosnek rozcieramy w moździerzu z pieprzem i rozmarynem, łączymy z oliwą i winem, zalewamy steki i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Dobrze jest wyjąć mięso z lodówki nieco wcześniej, by ogrzało się do temperatury pokojowej przed smażeniem.

Rozgrzewamy i natłuszczamy patelnię grillową lub grill elektryczny, grillujemy przez około 4 minuty z każdej strony aby uzyskać średnio wysmażone (medium), jeśli lubimy mniej wysmażone 2,5 minuty na stronę powinno wystarczyć (medium rare).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 26.06.2013 12:59
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak