Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z marcepanem.
Mleko podgrzewamy,a drożdże ucieramy z cukrem drobnym.Łączymy mleko z drożdżami i cukrem waniliowym,dodajemy trochę mąki i robimy rozczyn.Odstawiamy go na pół godziny.Można przykryć ściereczką.Kiedy urośnie mieszamy z roztopionym masłem,3 żółtkami i resztą mąki.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość.
Masa marcepanowa:
Masę marcepanową utrzeć z 2 białkami ,dodać cukier puder,100 g zmielonych migdałów,cynamon i rum.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3 mm na kształt prostokąta.Na ciasto wykładamy masę marcepanową i rozsmarowujemy równomiernie.Ciasto zwijamy od dłuższego boku jak roladę.Następnie lekko spłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.Zaplatamy z nich warkocz,smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Odstawiamy na 30 minut.Następnie pieczwmy 35 minut w 180 stopniach :-)