Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Strudel śliwkowo-serowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka
250g
olej
3 łyżki
żółtko jajek
1szt
mąka
garść
śliwki węgierki
600g
orzechy laskowe
100g
Bułka tarta klasyczna Prymat
100g
cytrynka
1szt
jajko
3szt
śmietana 18 proc
200g
cukier brązowy
75g
cukier wanilinowy
2 łyżki
miód prawdziwy
50g
masło
50g
mleko
350ml
sól
2szczypty
Sklep Prymat
twaróg
500g (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel śliwkowo-serowy

Zagnieść krupczatkę, 125ml letniej wody, olej, żółtko, żeby powstało elastyczne ciasto. Uformować kulę. Garnek w którym zmieści się kula ciasta, przepłukać gorącą wodą żeby się nagrzał. Zawinąć ciasto w pergamin, włożyć do garnka, przykryć i odstawić. Umyć węgierki i podzielić je na ćwiartki po wyjęciu pestek. Zmieszać z posiekanymi orzechami i tartą bułką. Umyć cytrynę i otrzeć połowę skórki. Rozbić 2 jaja i oddzielić żółtka od białek. Zmieszać żółtka z twarogiem, śmietaną, brązowym i waniliowym cukrem oraz z solą i skórką z cytryny. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z masą twarogową. Nasmarować formę do pieczenia połową masła. Podzielić ciasto na pół. Rozwałkować i rozciągnąć każdą połówkę żeby powstał cienki płat ciasta. Posmarować go kremem twarogowym i ułożyć śliwki, pozostawiając dookoła wąski ,,margines,, Nagrzać piekarnik do 200stopni. Zwinąć strudle i włożyć do formy. Dodać resztę masła do mleka podgrzać. Zmieszać z miodem i jajkiem. Polać ciasto. Piec 50min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 08.10.2011 21:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak