Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z papryką i łososiem
Kroki postępowania
Na bambusowej macie układamy listek nori, chropowatą stroną do góry. Układamy ryż i dokładnie rozsmarowujemy. Najwygodniej robić to dłonią, dobrze mieć w pogotowiu miseczkę z chłodną wodą do moczenia ręki, żeby ryż się tak nie kleił.
Na listku nori powinna być równomierna, w miarę cienka warstwa ryżu, zostawiamy sobie trochę wolnego miejsca przy górnym i dolnym brzegu.
Ryż posypujemy czarnym sezamem.
![Krok 1 - Sushi z papryką i łososiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sushi-z-papryka-i-lososiem1-2.jpg)
Na ryżu kładziemy kawałki łososia i układamy też paprykę i awokado.
Górny brzeg listka nori smarujemy niewielką ilością pasty wasabi- pamiętając, że jest bardzo ostra.
![Krok 2 - Sushi z papryką i łososiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sushi-z-papryka-i-lososiem2-2.jpg)
![Krok 3 - Sushi z papryką i łososiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sushi-z-papryka-i-lososiem3-2.jpg)
Powstałe sushi układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym.
Każdy kawałek, tuż przed zjedzeniem maczamy w sosie (niewielkiej ilości) i zjadamy. Pomiędzy kawałkami sushi przegryzamy marynowany imbir.
![Krok 4 - Sushi z papryką i łososiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sushi-z-papryka-i-lososiem4-2.jpg)