Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory po grecku
Kroki postępowania
![Krok 1 - Suszone pomidory po grecku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/suszone-pomidory-po-grecku1-2.jpg)
![Krok 2 - Suszone pomidory po grecku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/suszone-pomidory-po-grecku2-2.jpg)
![Krok 3 - Suszone pomidory po grecku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/suszone-pomidory-po-grecku3-2.jpg)
Oliwę z oliwek przelewam do rondelka, ale nie całą ilość tylko stopniowo i podgrzewam do takiego momentu żeby oliwa nam się nie zagotowała a była gorąca.
Do każdego słoika na dno wsypuję szczyptę soli, dodaję 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej, przekładam wystudzone suszone pomidory. Dodaję pokrojony ser feta kawałki po kilka sztuk na słoik. Około 5 oliwek, 2 ząbki czosnku obranego, i na wierzch słoika znowu szczypta soli. Zalewam gorącą oliwą, zakręcam słoik, i odstawiam do góry dnem.
Po wystudzeniu suszone pomidory przechowuję w lodówce. Mogą stać przez całą zimę. Jeżeli chcemy użyć pomidorów słoik należy wyjąc z lodówki wcześniej, ponieważ w lodówce jest zimno i oliwa tężeje.
![Krok 4 - Suszone pomidory po grecku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/suszone-pomidory-po-grecku4-2.jpg)