Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna babka mojej mamy
Kroki postępowania
Do letniego mleka dodać ,drożdże,2-łyżki cukru,4-łyżki mąki, dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowy i szczyptą soli, dodać do mąki, wlać roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dobrze wyrobić rękoma ,tak długo aż będzie odstawało od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-godzinę.Przygotować blaszkę o wymiarach 40x14cm, wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto około 1\3 wyłożyć do blaszki równomiernie ,odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Można zrobić warkocz i udekorować wierzch ciasta, ale nie koniecznie.
![Krok 1 - Świąteczna babka mojej mamy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczna-babka-mojej-mamy1-2.jpg)
![Krok 2 - Świąteczna babka mojej mamy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczna-babka-mojej-mamy2-2.jpg)
Pyszne ciasto drożdżowe na BOŻE NARODZENIE
![Krok 3 - Świąteczna babka mojej mamy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczna-babka-mojej-mamy3-2.jpg)