Przepis i sposób przygotowania na: świąteczne makowce
Kroki postępowania
750 g maku
4 łyżki miodu
1,5 szklanki cukru pudru
150 g orzechów włoskich
150 g rodzynek
3 szklanki mleka
1/2 olejku migdałowego
6 białek
mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru. Mieszamy, aż drożdże nam się rozpuszczą. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
![Krok 1 - świąteczne makowce foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczne-makowce2-2.jpg)
![Krok 2 - świąteczne makowce foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczne-makowce3-2.jpg)
![Krok 3 - świąteczne makowce foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczne-makowce1-2.jpg)
![Krok 4 - świąteczne makowce foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiateczne-makowce0-2.jpg)