Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica
Kroki postępowania
Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Teraz przygotowujemy drugie ciasto ciemne. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
![Krok 1 - Szachownica foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szachownica22-2.jpg)
![Krok 2 - Szachownica foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szachownica23-2.jpg)
![Krok 3 - Szachownica foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szachownica24-2.jpg)
![Krok 4 - Szachownica foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szachownica25-2.jpg)
![Krok 5 - Szachownica foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szachownica21-2.jpg)