Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 g
cukier puder 100 g
margaryna 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 lyzki
cynamon 1 łyzeczka
jabłko 1 szt
jabłka 1 z rodzynkami

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy margarynę (zostawiamy 1 łyżkę na wysmarowanie tortownicy) i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części, 1 część owijamy w folie aluminiową i wkładamy do zamrażalnika, pozostałe części owijamy w folie i wkładamy do lodówki. Ciasto chłodzimy godzinę.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Jabłko obieramy i kroimy na drobne plasterki. Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm smarujemy pozostawioną margaryną i posypujemy bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, zagniatamy i rozwałkowujemyi wykładamy nim dno i boki tortownicy. Na ciasto wykładamy plasterki jabłka, posypujemy cynamonem i przekłądamy jabłka ze słoika.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto można posypa ukrem pudrem.
Krok 3 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 29.03.2013 09:12
uwielbiam szarlotkę! i tak do niej jeszcze bita śmietanka.....
Magula 13.12.2012 12:36
ja bardzo lubie wszelkie ciacha z jabłkami
agnieszkalider 13.12.2012 09:50
rewelacyjna szrlotka
Konczi 11.08.2012 18:03
zjadłoby się szarlotunię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak