Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
jaja 3 sztuki
cukier puder 1 szklanka
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1/2 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier biały 4 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
jabłko kwaśne 7 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Jajka rozbijamy, żółtka dodajemy do ciasta, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Z żółtek, margaryny, mąki, proszku do pieczenia i cukru pudru zagniatamy ciast. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy do blachy.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy sok. Dodajemy 4 łyżki cukru i 2 łyżeczki cynamonu, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Z zamrażarki wyjmujemy ciasto, trzemy na grubych oczkach i posypujemy jabłka. Na wierzchu układamy pianę z białek. Gotowe ciasto pieczemy 50 minut w temp. 190 stopni C. Smacznego
Krok 3 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 18.09.2013 13:16
pycha! poproszę kawałek:)
caralajna 10.11.2012 07:47
uwielbiam to ciasto, mniam
eliza135 06.11.2012 11:29
pychotka
Magula 04.11.2012 22:08
pyszne napewno
ziutula
ziutula 04.11.2012 14:57
wyrosła mega..
Sylwia56
Sylwia56 04.11.2012 14:31
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak