Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka jabłkowo-dyniowa
Kroki postępowania
Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu.
![Krok 1 - Szarlotka jabłkowo-dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-jablkowo-dyniowa1-2.jpg)
Dolewamy wody, dodajemy cukier i mieszamy.
![Krok 2 - Szarlotka jabłkowo-dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-jablkowo-dyniowa2-2.jpg)
Myjemy jabłka, kroimy w kostkę wrzucamy do miękkiej już dyni. Dodajemy cynamon.
![Krok 3 - Szarlotka jabłkowo-dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-jablkowo-dyniowa3-2.jpg)
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i siekamy nożem. Dodajemy cukier, jajko, proszek do pieczenia oraz sól. Zagniatamy szybko ciasto. Formujemy kule, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
![Krok 4 - Szarlotka jabłkowo-dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-jablkowo-dyniowa4-2.jpg)
Blaszkę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, ścieramy 2/3 schłodzonego ciasta na tarce o grubych oczkach. Podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180°C do zrumienienia.
![Krok 5 - Szarlotka jabłkowo-dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-jablkowo-dyniowa5-2.jpg)
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i dynię, ścieramy na wierzch resztę ciasta. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C aż góra się przyrumieni.
![Krok 6 - Szarlotka jabłkowo-dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-jablkowo-dyniowa6-2.jpg)