Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym cieście z pianką
Ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/2 ciasta wykładamy do blaszki (25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem i nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z jabłek odciskamy sok który możemy wypić zanim szarlotka się upiecze :) Następnie dodajemy kisiel w proszku, cynamon i cukier. Wszystko razem mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle ubijając, na końcu wsypujemy budyń waniliowy. Całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać lub położyć ubite białko na jabłka.
Na podpieczony spód równo kładziemy jabłka i kolejno pianę z białek. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy na złoty kolor, w 180 st. C przez około 50-60 minut.