Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka \"Ulubiona\"
Przygotowanie:
Na stolnicy/blacie kuchennym usypuje kopiec z mąki, cukru pudru i drobno pokrojonej masło. na samym środku robię niewielki dołek do którego wbijam jedno całe jajko i jedno żółtko. białko z drugiego jajka należy zachować bo będzie mi potrzebne. Wszystkie składnik ugniatam do momentu biedy nie będą gładką masą. Ponieważ to ciasto kruche o nazwie \"raz, dwa, trzy\" nie należy ugniatać go zbyt długo – nie wiem dokładnie dlaczego ale moja babcia zawsze tak powtarzała :) kiedy już ugnieciemy ciasto wkładamy je do woreczka foliowego i na 30-40 minut do lodówki.
Jabłka obieram ze skórki, kroje na ćwiartki i wycinam pestki. Każdą z ćwiartek kroje na 3 części i wrzucam do garnka.
Wlewam około 1/3 szklanki zimnej wody, 4 łyżki cukru, około 4-6 łyżeczek cynamonu i na wolnym ogniu gotuje przez 15-20 minut pod przykryciem. Po tym czasie jabłka puszczą część soków który w połączeniu z cukrem i cynamonem, zamieni się w słodki cynamonowy syrop. Odstawiamy do przestygnięcia.
Piekarnik nastawiam na 180*C.
Blaszkę smaruje margaryną i poruszam bułka tartą. na blacie rozwałkowuje połowę ciasta tak by tworzyło koło. wykładam blaszkę rozwałkowanym ciastem a do środka wkładam jabłka (w temp. pokojowej). Rozwałkowuje druga część ciasta i przykrywam nią jabłka zaklejając dokładnie wszystkie krawędzie. wiech smaruje białkiem, posypuje cukrem wanilinowym i nakłuwam kilkanaście razy. Piekę około 30 minut i gotowe...
Ja podaje zawsze z bita śmietaną.