Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z dodatkiem dyni
Kroki postępowania
Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.
![Krok 1 - Szarlotka z dodatkiem dyni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-z-dodatkiem-dyni1-2.jpg)
Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około 15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając.
Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić.
Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.
![Krok 2 - Szarlotka z dodatkiem dyni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-z-dodatkiem-dyni2-2.jpg)
Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę dyniowo-jabłkową. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kruche.
Piec około 60 minut w 180 C.
![Krok 3 - Szarlotka z dodatkiem dyni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-z-dodatkiem-dyni3-2.jpg)