Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z imbirem
Kroki postępowania
Do miski przesiewamy mąkę w środku robimy dołeczek , wkruszamy tam drożdże , posypujemy je cukrem waniliowym i polewamy odrobiną letniego mleka.
Gdy rozczyn podrośnie , dodajemy imbir , cynamon , resztę mleka i olej , zagniatamy ciasto.
![Krok 1 - Szarlotka z imbirem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-z-imbirem1-2.jpg)
![Krok 2 - Szarlotka z imbirem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-z-imbirem2-2.jpg)
Przeszło 2/3 ciasta wałkujemy na kształt formy i wykładamy spód blaszki.
Ciasto możemy ponacinać nożyczkami , wtedy część jabłek delikatnie wejdzie w ciasto. Całość posypujemy mąką z cynamonem.
![Krok 3 - Szarlotka z imbirem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-z-imbirem3-2.jpg)
![Krok 4 - Szarlotka z imbirem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-z-imbirem4-2.jpg)
Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut w 160-180 C.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
![Krok 5 - Szarlotka z imbirem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szarlotka-z-imbirem5-2.jpg)