Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

szarlotka z zaparzanymi jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1,5-2 kg
woda 3 szklanki
cukier zwykły 1i 1/2 szklanki
budynie białe 2 sztuki
mąka pszenna 25 dkg
masło 17 dkg
kwaśna śmietana 2 łyżki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek pomarańczowy 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania
kokos 5 dkg
cukier puder 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z zaparzanymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Z mąki, 15 dkg masła, 1/3 szklanki cukru, kwaśnej śmietany, żółtek, olejku pomarańczowego i proszku do pieczenia zarobić ciasto.
Krok 1 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
2
Ciastem wyłożyć dno przygotowanej blaszki do pieczenia.
Krok 2 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
3
Ciasto posypać lekko bułką tartą - ona pochłonie nadmiar soku z jabłek.
Krok 3 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
4
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Zagotować wodę z 2/3 szklanki cukru. Na wrzątek wrzucić jabłka i zaparzać około 2 minut, na wolnym ogniu. Dobrze odsączyć na sitku -sok z wywaru będzie potrzebny do budyniu.
Krok 4 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
5
Przestudzone sparzone jabłka ułożyć na cieście.
Krok 5 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
6
Na soku po jabłkach ugotować 2 budynie i gorące wylać na jabłka.
Krok 6 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
7
Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1/2 szklanki cukru i ubić ponownie. Pianę wyłożyć na budyń ( to nic, że jeszcze ciepły).
Krok 7 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
8
Kokos uprażyć na patelni z 2 dkg masła.
Krok 8 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
9
Gdy będzie złocisty dodać 2 łyżki cukru pudru i wymieszać dokładnie, zapiekając jeszcze przez chwilę.
Krok 9 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
10
Zapieczony kokos wysypać na pianę z białek.
Krok 10 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
11
Piec około 1 godziny w temperaturze około 200 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 11 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto
12
Szarlotka zaparzana podana :)) Smacznego:))
Krok 12 - szarlotka z zaparzanymi jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 05.06.2013 13:36
nie ma to jak dobra szarlotka,swietny przepis
Monika58 05.12.2012 16:40
super smaczny :)
Magda24 05.12.2012 16:36
dobra
MAR3STA 02.12.2012 18:00
mega apetyczna szarlotka
Kulinarna Ja 01.12.2012 16:38
wygląda obłędnie!
pistacja 01.12.2012 14:50
pychotka
Mysiunia 01.12.2012 07:42
taka szarlotka, to na pewno świetnie smakuje :)
miroslawa 01.12.2012 06:55
super, każda szarlotka to klasyka
medi 30.11.2012 22:39
Pyszna ,chcę kawałek:)
Beatris 30.11.2012 21:00
Wszystkie szarlotki z chęcią przywitam w moim domu.
Lemon 30.11.2012 20:22
super
malaczarna23 30.11.2012 19:59
jadłam taką i muszę przyznać że niebo w gębie ;)
Botwinka 30.11.2012 19:34
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak