Przepis i sposób przygotowania na: Szneka z glancem
Kroki postępowania
![Krok 1 - Szneka z glancem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szneka-z-glancem1-2.jpg)
Żółtka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, całe jajko, żółtka. Urobić do połączenia się składników, pod koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
![Krok 2 - Szneka z glancem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szneka-z-glancem2-2.jpg)
Urywać kawałki ciasta, zwijać je w rękach na długie części, z których następnie tworzyć małe zawijańce, ślimaki.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
![Krok 3 - Szneka z glancem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szneka-z-glancem3-2.jpg)
Składniki na kruszonkę wymieszać, aż powstanie sypka masa.
![Krok 4 - Szneka z glancem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szneka-z-glancem4-2.jpg)
Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym z mlekiem. Obsypać dużą ilością kruszonki, posypać migdałami.
Piec około 20-25 minut do zarumienienia.
Kiedy ostygną wymieszać składniki na lukier. Polać według uznania.
![Krok 5 - Szneka z glancem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szneka-z-glancem5-2.jpg)