Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szneki z glancem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 300 gram
cukier 20 gram
drożdże świeże 25 gram
masło 15 gram
jajko 1 sztuka
mleko 3/8 szklanki (94 ml)
sól szczypta

Kruszonka

masło 15 gram
cukier 2 płaskie łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Lukier

cukier puder
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Szneki z glancem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka z 1 łyżką cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż ruszą. W tym czasie pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 1 - Szneki z glancem foto
2
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże, jajka i roztwór mleczno-maślany.
Krok 2 - Szneki z glancem foto
3
Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godziny).
Krok 3 - Szneki z glancem foto
4
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 części. Z każdej z nich formujemy wałek i dowolnie zwijamy. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.

W międzyczasie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach.

Wyrośnięte drożdżówki smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości mleka.
Krok 4 - Szneki z glancem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 15.11.2015 10:45
to będzie 94 ml :)
Iwusia 14.11.2015 23:51
ale smakowite
misia53 14.11.2015 23:00
Przepis fantastyczny tylko muszę popracować nad odmierzeniem 3/8 szklanki mleka hihi....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak