Przepis i sposób przygotowania na: Szybki pszenno-żytni chleb na zakwasie
Kroki postępowania
Do misy robota wsypać obie mąki i sól, wymieszać.
![Krok 1 - Szybki pszenno-żytni chleb na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-pszenno-zytni-chleb-na-zakwasie1-2.jpg)
![Krok 2 - Szybki pszenno-żytni chleb na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-pszenno-zytni-chleb-na-zakwasie2-2.jpg)
Wyrabiać na 2 prędkości kilka minut, aż uzyskamy jednolite ciasto.
![Krok 3 - Szybki pszenno-żytni chleb na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-pszenno-zytni-chleb-na-zakwasie3-2.jpg)
Odstawić do wyrośnięcia przy kaloryferze (lub innym ciepłym miejscu).
![Krok 4 - Szybki pszenno-żytni chleb na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-pszenno-zytni-chleb-na-zakwasie4-2.jpg)
Następnie jeszcze raz wyrobić w robocie, przełożyć do tortownicy o średnicy 27cm i posypać ziarnami dyni i sezamem., przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno zbliżyć się do brzegów tortownicy).
![Krok 5 - Szybki pszenno-żytni chleb na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-pszenno-zytni-chleb-na-zakwasie5-2.jpg)
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut (Po 35 minutach wyłączyłam górną grzałkę i dopiekałam chleb bez formy). Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Szybki pszenno-żytni chleb na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-pszenno-zytni-chleb-na-zakwasie6-2.jpg)