Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z pesto bazyliowo - rozmarynowym
PRZYGOTOWANIE:
1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i dokładnie rozbijamy w moździerzu.
Ser Jużnyj ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do rozdrabniacza dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, pokrojony czosnek, listki bazylii oraz rozmarynu i miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego rozdrobnienia ziół, ale nie całkowitego ich zmiksowania (nie należy dopuścić do wytworzenia tzw. papki).
2. Do tak rozdrobnionych ziół i czosnku dodajemy stary ser Jużnyj, rozbite nerkowce oraz dolewamy pozostałą cześć oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy (dosłownie kilka sekund) dla odpowiedniego połączenia. Na koniec całość doprawiamy solą, białym pieprzem oraz świeżo i grubo zmielonym pieprzem czarnym.
Makaron Tagliatelle gotujemy al dente i odcedzamy. Gorący makaron mieszamy z przygotowanym pesto i od razu wykładamy na talerze. Całość dla podkreślenia smaku możemy posypać dodatkowo startym serem Jużnyj.
Życzę smacznego! :)