Przepis i sposób przygotowania na: Tajska zupa pomidorowa
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.
Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem, parzymy kilka minut. Wywar przecedzamy przez drobne sitko.
Marchew i kalarepkę kroimy w słupki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i kroimy w paski.
Por kroimy w piórka.
Ananasa kroimy w kostkę.
Czosnek i imbir siekamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy marchew i kalarepkę, chwilę smażymy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz imbir, smażymy (mieszając) dosłownie kilka chwil, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą, ananasa, grzyby, liście kaffiru, napar z trawy cytrynowej, tajskie curry. Dusimy pod przykryciem 5 min, po czym zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Odstawiamy na 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, łączymy.
Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.