Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cukiniowa na francuskim cieście
Kroki postępowania
![Krok 1 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-cukiniowa-na-francuskim-ciescie-1-2.jpg)
![Krok 2 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-cukiniowa-na-francuskim-ciescie-2-2.jpg)
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
Na środek ciasta równomiernie wykładamy mieszaninę serową.
![Krok 3 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-cukiniowa-na-francuskim-ciescie-3-2.jpg)
![Krok 4 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-cukiniowa-na-francuskim-ciescie-4-2.jpg)
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną zmniejszamy temperaturę do 180°C.
![Krok 5 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-cukiniowa-na-francuskim-ciescie-5-2.jpg)