Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
75 dkg
masło
2 kostki
cukier
22 dkg
śmietana kremówka
1 szklanka
cukier puder
20 dkg
jaja
6 sztuk
cytryna
5 sztuk
żółtko jajek
5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa

Masło posiekać, dodać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz żółtka. Zagnieść na gładką masę. Rozwałkować przełożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, wstawić na godzinę do lodówki. Przykryć folią spożywczą, obciążyć fasolą i piec przez 15 minut w temp. 170 stopni, po tym czasie usunąć folię, piec kolejne 15 minut. Jaja ubić z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryn. Masę cytrynową przelać na upieczony spód. Piec jeszcze wszystko przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 20.12.2011 06:39
Świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak