Przepis i sposób przygotowania na: Tarta dyniowa
Tarta dyniowa może być zrobiona w dwóch wersjach: na słodko i na wytrawnie. Tu masz przepis na wersję deserową. Tartę dyniową możesz dodatkowo przybrać owocami lub orzechami.
Kroki postępowania
Dynię przekroić, wyjąć pestki i ułożyć na blaszce skórką do góry. Upiec w 180 stopniach, 20-30 minut zależnie od dyni.
![Krok 1 - Tarta dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-dyniowa19-2.jpg)
![Krok 2 - Tarta dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-dyniowa20-2.jpg)
![Krok 3 - Tarta dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-dyniowa21-2.jpg)
Ciasto odstawić na 30 minut, rozwałkować między pergaminem lub folią spożywczą. Za pomocą wałka przenieść na formę do tarty (25-27 średnicy) i odciąć nadmiar z brzegów nożem.
Formę wstawić do zamrażarki na 10 minut.
Nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach.
![Krok 4 - Tarta dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-dyniowa22-2.jpg)
Po wystygnięciu można kroić.
Smacznego.
![Krok 5 - Tarta dyniowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-dyniowa23-2.jpg)