Przepis i sposób przygotowania na: Tarta mięsna z papryką
Kroki postępowania
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Za pomocą widelca nakłuć je. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 min.
Boczek posiekać w drobną kosteczkę i wytopić z niego tłuszcz na suchej patelni.
W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobniutkie piórka.
Kiedy boczek jest już rumiany dodać posiekaną paprykę, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 8 min.
Po tym czasie dodać mięso mielone wraz z przecierem pomidorowym. Całość wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Dusić około 10 min.
Na podpieczony spód do tarty wkładamy lekko przestudzony przygotowany farsz mięsny. Rozkładamy równomiernie
Następnie mięso zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, tak by pokryć całą powierzchnię.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy około 30 min.
Smacznego :)