Przepis i sposób przygotowania na: Tarta orzechowa z kremem.
1. Na blat wykładamy sypkie produkty.
2. Masło kroimy w drobniejsze kawałki i wrzucamy w sypkie składniki. Całość siekamy nożem, aby masło rozdrobnić jak najbardziej i zmieszać je z mąką. Dodajemy żółtko. Dzieło dokańczamy rękoma - zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny.
4. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nią formę/blachę do tart, którą wcześniej smarujemy masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem.
5. Pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach
KREM:
Składniki:
8 łyżek mąki krupczatki
3 szklanki mleka(750 ml)
8 łyżek cukru
0,5 kostki masła (125 g)
sok z pół cytryny
Wykonanie:
1. Mleko wlewamy do garnka.
2. Do mleka dosypujemy cukier i mąkę. Zagotowujemy.
3. Studzimy!
4. Masło ucieramy na puszysto :) Dodajemy do niego wystudzony krem. Miksujemy, dodając sok z cytryny
5. Nakładamy na ciasto.
Za przepis dziękuję Bet :*