Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta tatin

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
masło 10 dkg
cukier puder 2 dkg
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka
zimnej wody 2 łyżki
soli 1 szczypta
cukier kryształ 20 dkg
masła 2 dkg
jabłka 7-8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta tatin

1)ciasto:

Mąkę,cukier,cukier waniliowy,sól i masło zagnieść na "mokry piasek".Jajka wymieszać z wodą i dodać do ciasta,dobrze wyrobić.Tak przygotowane ciato zostawiamy w lodówce na 1 godzinę.

2)jabłka z karmelem:

Na patelnię z grubym dnem wsypujemy około 3 łyżek cukru i rozgrzewamy aż cukier się roztopi(niemieszamy łyżką tylko lekko ruszając patelnią)gdy cukier się roztopi dodajemy znów około 3 łyżek i postępujemy tak samo jak z 1 partią cukru.Czynność powtarzamy aż wykończy się cukier.Musimy uważać żeby nie podgrzewać za ostro bo karmel się przypali.Gdy cały cukier jest już roztopîony dodajemy masło i mieszamy delikatnie łyżką

Tak przygotowany karmel wlewamy na formę w której będziemy piec tartę.Na karmel układamy ściśle jedną koło drugiej ćwiartkę obranych jabłek.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na wielkość formy.Przykrywamy jabłka ciastem.

Pieczemy w nagrzanym piecyku do 180°C przez 45min.(Aż ciasto się zarumieni)

Po upieczeniu studzimy tartę i dopiero gdy jest ostudzona wyjmujemy z formy odwracając jabłkami do góry.Przy wyjmowaniu trzeba uważać żeby nie spażyć się karmelem.

Ja podaję tartę z serkiem naturalnym typu bieluch dla złagodzenia bardzo słodkiego karmelu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 30.09.2013 09:25
To moja ulubiona tarta!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak