Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z marcepanem i grapefruitem
2-3 grapefruity dokładnie obrać ,pokroić na kawałki ,nie za duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta.
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min.
Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem.
Ciasto studzimy i przygotowujemy masę marcepanową.
Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko ziarnistą.
Białka ubijamy i łączymy delikatnie ze zmiksowanym marcepanem .
Na wystudzonym spodzie układamy ściśle cząstki grapefruita i zalewamy masą marcepanową.
Pieczemy w temp.180stop.,15-20min do lekkiego zrumienienia