Przepis i sposób przygotowania na: torcik brzoskwiniowy na kruchym spodzie
Laskę wanilia przecinamy na pół i wyskrobujemy pestki, dodajemy do 1,5 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru. Pozostałe mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Mleko z cukrem i wanilią zagotowujemy, dodajemy mieszankę mleka z żółtkami i mąką cały czas energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje, zestawiamy z ognia i studzimy.
Po wystudzeniu miksujemy z 0,5 kostki masła. Ewentualnie dosładzamy. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki syropu brzoskwiniowego.
Każdą połówkę brzoskwini kroimy na 6 części. Układamy je na masie waniliowej.
Gdy żelatyna zacznie tężeć pędzelkiem silikonowym smarujemy brzoskwinie.
Śmietanę ubijamy i dekorujemy nią torcik.
Zdjęcie \'prosto spod szprycy\' pokrojonego i porządnie podanego nie zdążyłam zrobić :D