Przepis i sposób przygotowania na: Torcik chłodnikowy
Kroki postępowania
Formę o średnicy 19 cm, wyłożyć folią spożywczą, a na dno skruszyć krakersy i wyrównać.
![Krok 1 - Torcik chłodnikowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-chlodnikowy1-2.jpg)
Botwinkę razem z małymi buraczkami drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić botwinkę. W trakcie smażenia skropić sokiem z cytryny i dodać rozgnieciony czosnek. Kiedy botwinka zmniejszy objętość podlać niewielką ilością wody i dusić, aż będzie miękka. Cały płyn musi odparować. Zdjąć z ognia.
Świeży ogórek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do przestudzonej botwinki.
![Krok 2 - Torcik chłodnikowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-chlodnikowy2-2.jpg)
![Krok 3 - Torcik chłodnikowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-chlodnikowy3-2.jpg)
Żelatynę rozpuścić delikatnie podgrzewając na małym ogniu i przestudzoną wlać do chłodnika.
![Krok 4 - Torcik chłodnikowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-chlodnikowy4-2.jpg)
![Krok 5 - Torcik chłodnikowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-chlodnikowy5-2.jpg)
![Krok 6 - Torcik chłodnikowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-chlodnikowy6-2.jpg)