Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jogurtowo-żurawinowy
Białka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać żółtka i krótko zmiksować. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ostrożnie zmiksować na najniższych obrotach.
Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy wysypanej bułką tartą i upiec w temp. 170-175*C przez 20-25 minut.
~ GALARETKA żurawinowa
Dżem żurawinowy włożyć do małego garnka i delikatnie rozgrzać, stale mieszając, aż stanie się półpłynny.
Żelatynę wsypać do zimnej wody, wymieszać, odstawić do spęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub gorącej kąpieli wodnej - wymieszać z dżemem. Galaretkę rozpuścić w 450ml gorącej wody - 1/3 dolać do żurawiny, a resztę pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
~ MASA jogurtowa
Żelatynę wsypać do mleka o temp. pokojowej, wymieszać dokładnie i pozostawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub gorącej kąpieli wodnej, po czym przestudzić.
Jogurt grecki o temp. pokojowej zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku. Wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną i podzielić na połowę.
Jedną część wylać na upieczony ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki. Na stężały jogurt wylać galaretkę żurawinową i ponownie wstawić do lodówki. Kiedy stężeje wylać drugą część jogurtu i schłodzić.
Na wierzch stężałego jogurtu wylać gęstniejącą galaretkę i posypać mieszanymi porzeczkami lub innymi drobnymi owocami - wstawić do lodówki na kilka godzin.