Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makaronowo łososiowy
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam i dzielę na dwie części. Na patelnię przekładam połowę makaronu dodaję sos pomidorowo-paprykowy, pokrojony ser żółty, doprawiam solą, pieprzem według uznania. Formę o średnicy 23 cm smaruję, wykładam makaron pomidorowy.
Filet z łososia kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryby i odstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję szpinak i szpinak przesmażam dosłownie minutę. Doprawiam solą, pieprzem. Do miski wbijam dwa jajka, dodaję śmietanę gęstą, koper pokrojony, łososia, sól, pieprz, i czosnek sprasowany, drugą połowę makaronu. Wykładam połowę makaronu rybnego, na niego szpinak i resztę makaronu z łososiem. Na wierzchu układam plastry mozzarelli i połówki pomidorków. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra-dół i zapiekam 40-45 minut. Można torcik przykryć w trakcie folią aluminiową jak zacznie się spiekać.