Przepis i sposób przygotowania na: Torcik miodowo-grysikowy
Wszystkie suche składniki na ciasto wsypać do miski, dodać utartą lub drobno pokrojoną margarynę, dodać roztrzepane jajka, śmietanę i miód.
Ciasto zagnieść jak najszybciej, podzielić na 3 równe części, każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 45 minut.
Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na natłuszczonym papierze do pieczenia i upiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Gotowe placki odstawić do wystygnięcia.
KREM:
zagotować mleko z dużą szczyptą soli, dodać cukier waniliowy - kiedy zawrze, wsypać grysik stale mieszając, żeby nie powstały grudki.
Odstawić kaszkę do ostygnięcia.
Margarynę i masło pozostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękły.
Ucierać tłuszcz z cukrem pudrem na puszystą masę - stopniowo dodawać chłodny grysik.
Masę podzielić na połowę i przełożyć nią placki miodowe.
Wierzch obciążyć deseczką i torebkami z cukrem - pozostawić tak przynajmniej 12 godzin.
Ciasto w tym czasie sklei się, ale też nabierze wilgoci z kremu.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Z dnia na dzień ciacho robi się delikatniejsze.