Przepis i sposób przygotowania na: Torcik rabarbarowo – serowy z bitą śmietaną i truskawkami
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier.
Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody.
Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość miksujemy ok. 15 minut.
Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.
Masa :
Ser biały mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Rabarbar kroimy w drobną kostkę.
Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.
Całośc:
Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową.
Układamy kilka pokrojonych truskawek.
Przykrywamy musem rabarbarowym i jeszcze jedną warstwą sera.
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na ok. 1,5 godziny,
Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną 36% i truskawkami.