Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śmietanowo-malinowy
2. Wyciąć z papieru do pieczenia koło na wymiar tortownicy o średnicy 20 cm.
Posmarować tłuszczem dno i brzegi tortownicy, wyścielić dno papierem i natłuścić lekko papier.
Wyłożyć ciasto biszkoptowe do blachy i piec 15-20 minut ciasto powinno być sprężyste.
Wyjąć z piekarnika i włożyć na druciany stojak do wystygnięcia.
Otworzyć klamrę tortownicy i zdjąć bok.
3. Kiedy ciasto ostygnie, pociąć je ostrożnie na 4 równe krążki.
Wymieszać mleko i łyżkę likieru, nasączyć tym krążki biszkoptu.
Odstawić na 15-20 minut.
4. Ubić śmietanę na sztywno, dodać 1 łyżkę likieru.
Na ozdobny talerz położyć krążek biszkoptu, rozprowadzić na nim śmietanę i ułożyć maliny.
Przykryć kolejną warstwą, postępując podobnie.
Wierzch i boki przykryć śmietaną i ozdobić malinami.
Schłodzić przed podaniem.