Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowo jogurtowy
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka wymieszane z wodą i octem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowy umieszczamy w tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 C ok. 15 minut.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i odstawiamy w zimne miejsce. Następnie zajmujemy się masą truskawkową. Myjemy truskawki, obieramy i miksujemy . Gotowy mus truskawkowy przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek. Następnie mieszamy z jogurtem naturalnym i z 100 g cukru.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, dodajemy do masy truskawkowej. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę z pozostałym cukrem. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z masą truskawkową. Tężejącą masę przekładamy na biszkopt, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.