Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bananami
Kroki postępowania
Śmietanę podgrzewamy z połową cukru i esencją waniliową, aż cukier sie rozpuści. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na gęstą i jasną masę. Cały czas mieszając dodajemy ciepłą śmietankę. Ponownie podgrzewamy i dodajemy po łyżce mąki kukurydzianej, dokładnie mieszając. Podgrzewamy do zgęstnienia (krem powinien miec konsystencję budyniu). Mase przekładamy do miski, przykrywamy folią i dobrze schładzamy.
![Krok 1 - Torcik z bananami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-z-bananami1-2.jpg)
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę.
![Krok 2 - Torcik z bananami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-z-bananami2-2.jpg)
Cały czas mieszając dolewamy stopniowo ciepłe mleko do masy jajecznej.
![Krok 3 - Torcik z bananami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-z-bananami3-2.jpg)
Wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica ok 20 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 35 - 40 min
![Krok 4 - Torcik z bananami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-z-bananami4-2.jpg)
![Krok 5 - Torcik z bananami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-z-bananami5-2.jpg)
![Krok 6 - Torcik z bananami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-z-bananami6-2.jpg)
![Krok 7 - Torcik z bananami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-z-bananami7-2.jpg)
Mleko z puszki podgrzewamy, ciągle mieszając, aż uzyska konsystencję rzadkiego budyniu, zdejmujemy z ognia. Do ciepłego mleka dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
![Krok 8 - Torcik z bananami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-z-bananami8-2.jpg)
![Krok 9 - Torcik z bananami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-z-bananami9-2.jpg)