Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bitą śmietaną
5 jajek
7 łyżek cukru kryształ
8 łyżek mąki
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30 %
1 opakowanie masy śmietanowej dr.o...
Masa z galaretką :
500 ml śmietany 30 %
1 galaretka zielona
100 g cukru pudru
migdały do posypania.
0,5 kg truskawek
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno ,pod koniec dodając cukier. Następnie łączymy je z żółtkami i mąką pszenna wsypując ja po łyżce do masy. Gotowe ciasto przelewamy do formy - tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 - 20 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Skrapiamy przegotowaną wodą .
MASA ŚMIETANOWA:
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dosypujemy zawartość gotowej masy śmietanowej. Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy , układamy plastry truskawek. Przykrywamy reszta masa . Nakładamy drugi blat biszkopta.
MASA Z GALARETKĄ :
Ubijamy śmietanę dosypując cukier puder. Galaretkę rozpuszczamy chwile wcześniej w 150 ml wody i już lekko tężejąca dodajemy do śmietany. Na blacie biszkopta układamy połówki średnich truskawek i zalewamy masą z galaretek już lekko tężejąca . Blaty biszkopta układałam w formie by masy nabrały odpowiedniego kształtu.i dobrze zastygły.