Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z Pawełkiem
Całe jajka ubijamy z dwoma cukrami do białości.
Do ubitych jajek porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z makiem, całość delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej 16 cm tortownicy, pieczemy w 180 C do przyrumienienia. Po około 20 minutach ciasto możemy sprawdzić patyczkiem.
Gotowy biszkopt studzimy. Dobrze jest upiec go dzień wcześniej.
Masa.
Na małym ogniu w saganku rozpuszczamy, połamaną czekoladę ,Pawełki, cukier i mleko, nie dopuszczając do zagotowania.Lepiej jest dodać 60 g cukru, puder w miarę potrzeby możemy dodać na końcu. Masę studzimy często mieszając.
Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, potem osączyć na sitku.
Orzechy posiekać.
Masło, temperatura pokojowa, ucieramy stopniowo dodając masę czekoladową. Sprawdzić smak, pamiętając że dojdzie jeszcze alkohol i w miarę potrzeby dodać cukier puder.
Następnie wlewamy alkohol, mieszamy łyżką, na koniec dodajemy bakalie.
Poncz.
Zaparzamy 1 szklankę herbaty, lekko słodzimy i wciskamy do smaku sok z cytryny. Studzimy.
Biszkopt kroimy na trzy blaty, każdy nasączamy ponczem i przekładny masą czekoladową.
Ozdabiamy kolorowymi opłatkami i kwiatkami.
Torcik schładzamy w lodówce.