Przepis i sposób przygotowania na: Torciki bezowe z orzechami
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet winny i zmiksować.
Masę bezową wyłożyć na papier.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale powinny być suche i chrupkie.
Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać orzechy i wymieszać.
Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem.