Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowo - czekoladowy
Biszkopt (można upiec jeden duży i bawić się w krojenie lub podzielić składniki na trzy części i upiec trzy osobne biszkopty).
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i ubijamy. Dodajemy żółtka (po jednym) i ubijamy.
Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej i mieszamy.
Pojedyncze biszkopty pieczemy 15 min w temp 180 st, a jeden duży ok 30 min lub do suchego patyczka.
Budyń:
W garnuszku mieszamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, podlewamy niewielką ilością mleka i dodajemy mąki. Szybkimi ruchami staramy się rozmieszać tak aby nie było grudek (w razie potrzeby podlewając troszkę mlekiem). Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę jajeczną. Energicznie mieszamy i gotujemy budyń.
Wylewamy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W misce ucieramy masło na puch, później dodajemy po łyżce budyniu.
Gotową masę dzielimy na trzy części.
Do jednej dodajemy pokruszona chałwę, do drugiej masło czekoladowe a trzecią pozostawiamy bez dodatków.
Przełożenie:
biszkopt
masa czekoladowa
biszkopt
masa chałwowa
na wierzch i boki biała masa
płatki migdałów