Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy
6 jaj
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek wody gotowanej letniej
2 łyżki kakao
Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ciepła woda
1 łyżka wódki
Krem:
4 jajka
½ szklanki cukru pudru
1 kostka masła
2 sztuki serka homogenizowanego
1,5 szklanki mleka w proszku
Biszkopt :Białka ubić z cukrem na sztywno i dodać żółtka, wodę z olejem, połączyć, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie połączyć.
Biszkopt upiec w temp.170 stopni, przez 45 minut. Po upieczeniu przekroić na 3 krążki. Każdy krążek nasączyć ponczem, przełożyć kremem. Polać polewą czekoladową.
Poncz: Kawę rozpuścić w pól szklanki wody, dodać wódkę.
Krem:Jajka z cukrem ubić na parze i wystudzić. Utarte masło połączyć z jajkami(porcjami za pomocą miksera)Dodawać porcjami mleko w proszku i serek homogenizowany