Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z malinami i kremem waniliowym
papier do pieczenia
1. Rozmrozić maliny, posypując cukrem - zostawić sok.
2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą.
3. Dodać cukier i ubić.
4. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać łyżką.
5. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie należy smarować masłem ani niczym innym!
6. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
7. Sok z malin wymieszać z dżemem i zagotować, aż powstanie gęsty syrop. Dołożyć maliny, wymieszać i ostudzić.
8. Biszkopty pokruszyć w blenderze i zrumienić na suchej patelni (można dodać wiórki kokosowe).
9. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
10. Na jedną część biszkoptu ułożyć masę z malin, na to połowę kremu waniliowego zrobiony według przepisu na opakowaniu, a następnie drugi biszkopt. Całość posmarować pozostałą częścią kremu. Posypać zmielonymi biszkoptami i udekorować według uznania.
SMACZNEGO.