Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla wnuczki Nicoli
Białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli, ciągle ubijając dodajemy cukier, żółtka, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą powoli przesiewamy do masy białkowej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt studzimy, kroimy na 3 równe blaty, blaty nasączamy ponczem.
Krem śmietankowy;
Mocno słodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy.
Do ubitej śmietany cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatynę.
Krem malinowy.
Gotową masę śmietankowo - malinową zrobić według opisu na opakowaniu.
Gotowy krem śmietankowy zrobić według opisu na opakowaniu.
Poncz;
Cukier rozmieszać w gorącej wodzie dodając sok z cytryny.
Składanie tortu;
Spodni blat biszkoptu nasączyć ponczem, następnie posmarować dżemem (smak jaki kto lubi), nałożyć krem śmietankowy (część kremu odłożyć do dekoracji tortu),przykryć drugim blatem.
Nasączyć ponczem posmarować dżemem nałożyć krem malinowy ( niewielką część kremu odłożyć do dekoracji tortu), nałożyć trzeci ostatni blat.
Cały tort łącznie z górą obłożyć gotowym kremem śmietankowym.
Boki tortu obsypać AMARANTUSEM EKSPANDOWANYM, natomiast górę udekorować różyczkami, listkami z masy cukrowej.( u mnie różyczki i listki mojego wykonania).
Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.