Przepis i sposób przygotowania na: Tort jabłkowy po badeńsku
2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180st. Formę do tortów o średnicy ok. 24cm wysmarować masłem i posypać mąką.
3. Margarynę utrzeć z cukrem na krem.Ucierając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia,orzechy, startą czekoladę i jabłka, wyrobić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z ciastem.
4. Ciasto wyłożyć do formy. Upiec do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, wystudzić.
* ja odcisnęłam nadmiar soku ze startych jabłek, bo były bardzo soczyste.
Do dekoracji:
250 g kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
zagęstnik do bitej śmietany śmietan fix
ew. czekoladowe ziarenka kawy, plasterki jabłka, kakao...
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i pudrem. Dekorujemy nią brzegi i wierzch tortu. Ozdabiamy tort wedle uznania.
Smacznego :)