Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort jabłkowy po badeńsku

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1/2 kg
sok z cytryny
jajko 5 sztuk
margaryna 200 gram
proszek do pieczenia 180 gram
mąka 200 gram
starta czekolada 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jabłkowy po badeńsku

1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. *

2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180st. Formę do tortów o średnicy ok. 24cm wysmarować masłem i posypać mąką.

3. Margarynę utrzeć z cukrem na krem.Ucierając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia,orzechy, startą czekoladę i jabłka, wyrobić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z ciastem.

4. Ciasto wyłożyć do formy. Upiec do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, wystudzić.



* ja odcisnęłam nadmiar soku ze startych jabłek, bo były bardzo soczyste.



Do dekoracji:

250 g kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
zagęstnik do bitej śmietany śmietan fix
ew. czekoladowe ziarenka kawy, plasterki jabłka, kakao...



Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i pudrem. Dekorujemy nią brzegi i wierzch tortu. Ozdabiamy tort wedle uznania.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak