Przepis i sposób przygotowania na: Tort jabłkowy z krówkami
Kroki postępowania
Oddzielić białka od żółtek. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę.
Wyłożyć do formy o średnicy 25 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 4 blaty.
Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą.
Krówki podgrzewać na małym ogniu razem ze szklanką kremówki.
Często mieszając rozpuścić cukierki i dodać kakao (rozprowadziłam w niewielkiej ilości kremówki).