Przepis i sposób przygotowania na: Tort marchewkowy
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać ze skórką W jednej misce utrzeć razem olej, jajka i cukier. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. W drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dwie łyżki suchej mieszanki wymieszać ze startą marchewką. Z suchymi składnikami wymieszać posiekane orzechy. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Dodać marchewkę i wszystko wymieszać. Gotowe ciasto wylać do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok 1 godziny w 180 stopniach. (jeśli pieczemy w prostokątnej foremce 26x32, piec ok. 40 minut). Ciasto wystudzić na kratce.
Twaróg, serek i ekstrakt waniliowy utrzeć mikserem z masłem, stopniowo dodawać cukier puder i miksować aż cukier się rozpuści.
Ostudzone ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat posmarować kremem i ułożyć na nim drugi blat ciasta. Gotowy tort dowolnie udekorować. Ja zrobiłam dekorację z masy cukrowej.
Można zostawić trochę kremu i posmarować nim górę tortu, następnie udekorować go orzechami.
Smacznego :)