Przepis i sposób przygotowania na: TORT NA CHRZEST DLA CHŁOPCA
Kroki postępowania
Oddzielone od żółtek białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku i dwie łyżeczki octu. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte żółtka stopniowo łączymy z białkami i miksujemy na małych obrotach.
Mąkę tortową, ziemniaczaną i resztę proszku przesiewamy przez sito i wsypujemy do ubitej piany. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Gotowy biszkopt odstawimy do wystygnięcia, po czym kroimy na dwa równe spody.
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zgęstnieje kroimy na małe kawałki.